Step right into a charming restored stone home within the Italian countryside

Nico van der Meulen Architects has renovated this gorgeous historic stone home that overlooks a forested Umbrian Valley, a area located in central Italy. Entitled ‘Home Cicaleto’ — a renovation of a Twelfth-century watch tower that was prolonged and reformed over time, a palimpsest of customers, features, and that means, to create a dwelling set among the many rolling olive groves.

As a result of sensitivity of each the place (inside 700m from Roman ruins, and 10km from Assisi) and the age of the construction, the approval and planning fee course of lasted practically three years with understandably agency and curated circumstances utilized by the authorities in executing the proposal.

Proceed beneath to discover the non-public house of architect Nico van der Muelen, principal of Nico van der Meulen Architects.

DESIGN DETAILS: ARCHITECT Nico van der Meulen Architects INTERIOR DESIGN MSquare Way of life Design ENGINEER/PROJECT MANAGER Ing. Dr. Giovanni Selli, Cannara BUILDER Possanzini Building, Deruta STEELWORK Eurofer, Tavernelle POOL Piscine Aqua Sport CARPENTRY Luciano Mondini, Tavernelle SCULPTURE Regardt van der Meulen

contemporary-countryside-home-exterior

Additions had been allowed, albeit the naked minimal. This supplied the chance to create a lightweight and open connection between the 2 present buildings, which might encapsulate a portion of the brand new kitchen, main out to the addition of a lanai and triple-rim stream swimming pool. These additions are delicate and aware of the layered histories of the context.

contemporary-countryside-home-exterior

The kitchen/entry hyperlink is a straightforward modern, flat roof construction underneath a glass roof. A metal staircase was inserted into this void, making a bodily relation between the bottom ground residing areas and the primary ground the place the principle suite, research, and painter’s studio are situated. This clear void turns into a crucial nexus inside the altered house.

contemporary-countryside-home-exterior-before-the-remodel

The unique watch tower — turned farming dwelling — was fairly conventional in its performance and objective; sometimes regional in its understanding of farming necessities in rural Italy. Stables and different farming amenities had been situated on the bottom ground, together with hay storage situated on a mezzanine degree, whereas residing quarters had been situated on the higher degree. The brand new alterations and additions are aware of those pre-existing processes and are thus programmed in a similar way.

contemporary-countryside-home-exterior

The material and texture of the house are distinctly contextual and biographical. Stone, as the first materials for building and ending, wanted to be enhanced and celebrated. The present stonework was meticulously re-established each on the outside and inside of the house.
All new stone used for ending/structural work was discovered inside the fast context, establishing the sense of place. Timber trusses and beams had been repurposed and recycled (a few of these date again centuries).

contemporary-countryside-home-exterior-wall-detail

The inside of the home provides a refined, heat, and considerably eclectic palate. The predominant base of the stone is offset and enhanced with mild shades of wooden, black metal, and uncooked concrete.

contemporary-staircase

The modern furnishings and fittings had been sourced from Worldwide manufacturers equivalent to B&B Italia, Molteni & C, Ciacci, Kristalia, Magis, Gloster, Fantoni, Lightyears, Rexa, and the kitchen fittings by the Spanish firm Doca.

contemporary-home-skylight-detail

Gentle-toned resin flooring supplies a refined base with off-shutter concrete, rough-sawn hardwood, and restored oak beams to turn out to be the palette of wealthy ceilings all through the home. Doorways had been manufactured from recycled oak beams, detailed with metal handles.

contemporary-staircase

The brand new subtle metal fire with metal chimney breast was crafted particularly for this area, whereas the staircase was lined in lacquered scorching rolled metal sheets by native craftsmen. The standard of the steelwork executed is on par with the work stonemasons performed on the mission. This materials and high quality of labor are evident all through the inside, within the visitor bathroom, and major lavatory.

contemporary-dining-room

The eating room is graced by a Regardt van der Meulen sculpture titled “Weathered” — it’s fairly apt in its placement and that means by being current in a home that has undergone some weathering earlier than being re-established as a wonderful murals.

contemporary-dining-room

What We Love: This historic stone home in Italy supplies a soothing respite for an architect and his household to benefit from the pure fantastic thing about the Umbrian Valley. The house’s idyllic setting is ideal for outside entertaining. Expansive lined residing areas are sheltered from the weather whereas a luxurious swimming pool supplies the final word outside oasis. Total, we’re loving each element on this house, from the attractive stonework to the magical environment.

Inform Us: What are your total ideas on the renovation of this stone home within the countryside of Italy? Tell us within the Feedback beneath, we love studying your suggestions!

Notice: Take a look at a few different fantastic house excursions that we’ve highlighted previously right here on One Kindesign within the Italian area: A romantic luxurious condominium overlooks the rugged Amalfi Coast in Italy and Fairytale stone home nestled into the breathtaking Tuscan countryside.

contemporary-living-room

contemporary-living-room

contemporary-wine-cellar

contemporary-powder-room

contemporary-kitchen-pantry-with-a-wall-of-windows

contemporary-countryside-home-exterior

contemporary-countryside-home-exterior-at-dusk

contemporary-kitchen

The kitchen throughout the glass hyperlink is instantly related to the lanai and the raised swimming pool with expansive views over the Umbrian valleys.

contemporary-kitchen

contemporary-kitchen

contemporary-kitchen

contemporary-countryside-home-covered-patio-with-outdoor-dining

contemporary-countryside-home-covered-patio-with-outdoor-living-room

contemporary-countryside-home-covered-patio

contemporary-countryside-home-swimming-pool

contemporary-countryside-home-swimming-pool

contemporary-countryside-home-swimming-pool

contemporary-countryside-home-swimming-pool

contemporary-artist-studio

contemporary-home-office

contemporary-bedroom

In the principle bed room, dressing, and toilet, a historic brick arch divides the brand new dressing room and major lavatory the place a mixture of high-end fittings, black metal, and recycled wooden was used towards the previous stone partitions.

contemporary-bathroom-with-a-freestanding-tub

contemporary-bathroom

contemporary-bedroom

contemporary-bedroom

As with the prevailing home, this mission is an train in respect, endurance, and the understanding of place and historical past, whereas imparting fastidiously thought of new work into and between present work, creating a brand new sense of place by the legacy of the previous. The house represents a novel amalgamated character, richly veined with historical past and novelty, turning into a fantastically and well-considered house within the Umbrian countryside.

contemporary-countryside-home-exterior

contemporary-countryside-home-exterior-at-night

Images: Courtesy of Nico Van Der Meulen Architects

One Kindesign has obtained this mission from our submissions web page. If in case you have a mission you wish to submit, please go to our submit your work web page for consideration!